Egostrippen e-Card versturen

Verstuur gratis een
inspirerende eCard

Blog

Hi schat, ik ben bijna dood!

Hi schat, ik ben bijna dood!

Wie rijdend gaat appen neemt slechts de verantwoordelijkheid om anderen en zichzelf ernstig te verwonden. Dat is niet doodgewoon, dat is gewoon dodelijk.

Voor het geven van presentaties en trainingen reis ik door het hele land. Onderweg zie ik dagelijks tientallen automobilisten met een smartphone in hun hand, bellend en append. Ik zie het aan hun hoofd, dat steeds omhoog en omlaag gaat, aan hun wisselende snelheid en hun zwabberende weggedrag.

Ik begrijp het wel: waarom zou je op de weg letten, van muziek genieten of nadenken over de dingen die er in je leven echt toe doen, als je ook gezellig met je vrienden kunt appen over de afspraak van aankomend weekend. Zaterdag, om acht uur? Leuk!

Lees meer...

Het laatste kerstdiner

Het laatste kerstdiner

Zie jij ook zo op tegen het traditionele kerstdiner en al die verplichte borrels? Wil je het dit jaar anders doen? Heb het lef!

Samen met je familie Kerstmis vieren is een van de hardnekkigste rituelen die we kennen. Het is een mooie gewoonte, voor wie er zin in heeft. Voor wie er geen zin in heeft, is het niet bepaald een feest om naar uit te kijken. Zelfs als je gek bent op je familie, is Kerstmis voor jou misschien niet de favoriete gelegenheid om bij elkaar te zijn. Alleen al de gedachte aan twee dagen gezellig samen gourmetten, eerst bij je eigen ouders en de volgende dag bij je schoonouders, doet de rillingen over je lijf lopen.

Lees meer...

Ik vind jou aantrekkelijk!

Ik vind jou aantrekkelijk!

De #metoo-discussie blijft opduiken aan de koffieautomaat. Nog even en niemand durft tussen ‘negen en vijf’ nog te zeggen dat hij een ander aantrekkelijk vindt.

De #metoo-discussie lijkt zich vooral af te spelen in Hollywood en Hilversum. In werkelijkheid is het ook binnen bedrijven het onderwerp van gesprek aan de koffieautomaat. Grensoverschrijdend gedrag, gewoon hier op de werkvloer, dat kunnen we niet tolereren. Toch?

Volgens mij wordt in de #metoo-discussie vergeten dat de mensheid uit zou sterven zonder seksuele toespelingen. Er is altijd iemand nodig die als eerste zegt: ik vind jou aantrekkelijk. Natuurlijk gebeurt dat ook tussen negen en vijf; werk is nu eenmaal een belangrijk deel van ons leven en bij uitstek de plek waar we nieuwe mensen ontmoeten. Laten we van de werkplek vooral geen flirtvrije zone maken.

Lees meer...

Preview: De groeten met moeten

Preview: ‘De groeten met moeten’

Tot ik me in het fenomeen ‘moeten’ ging verdiepen, heb ik altijd gedacht dat ‘moeten’ te maken had met een gebrek aan keuzemogelijkheden: ik moet wel, ik heb geen (andere) keuze. Inmiddels ben ik door mijn ontdekkingsreis tot een heel andere conclusie gekomen. Moeten bestaat eigenlijk helemaal niet. Het is een grote illusie!

Lees meer...

De groeten met moeten

De groeten met moeten

Regelmatig hoor ik ondernemers klagen dat hun medewerkers meer verantwoordelijkheid zouden moeten nemen. ‘Hoe kan het toch dat ze dit niet gewoon doen?’, vragen ze zich hardop af. Dit komt onder andere omdat ‘moeten’ en ‘verantwoordelijkheid nemen’ op gespannen voet met elkaar staan. Daarom is mijn advies: doe moeten definitief de groeten!

We leven in een tijd waarin het belangrijk is snel te kunnen schakelen om te de ontwikkelingen om ons heen te kunnen blijven volgen. De tijd dat we jaren vooruit konden plannen, ligt inmiddels mijlenver achter ons. Dit betekent dat we binnen een organisatie de energie veel beter kunnen bundelen. Helaas gaat veel energie verloren omdat we als ondernemer onze wil aan anderen proberen op te leggen: we ‘moeten’ van alles. En medewerkers hebben dan vaak de neiging om in de gehoorzaamheidsstand te schieten, bijvoorbeeld om hun ’zekerheden’ niet te verliezen. Ze ‘doen wat de baas zegt’, en verwarren dat met het nemen van verantwoordelijkheid.

Lees meer...