Egostrippen e-Card versturen

Verstuur gratis een
inspirerende eCard

Het laatste kerstdiner

Het laatste kerstdiner

Zie jij ook zo op tegen het traditionele kerstdiner en al die verplichte borrels? Wil je het dit jaar anders doen? Heb het lef!

Samen met je familie Kerstmis vieren is een van de hardnekkigste rituelen die we kennen. Het is een mooie gewoonte, voor wie er zin in heeft. Voor wie er geen zin in heeft, is het niet bepaald een feest om naar uit te kijken. Zelfs als je gek bent op je familie, is Kerstmis voor jou misschien niet de favoriete gelegenheid om bij elkaar te zijn. Alleen al de gedachte aan twee dagen gezellig samen gourmetten, eerst bij je eigen ouders en de volgende dag bij je schoonouders, doet de rillingen over je lijf lopen.

Met het in stand houden van deze rituelen proberen we vaak bij te dragen aan vrede op aarde. Het is voor sommigen een strategie zijn om de goede vrede te bewaren. Of dit altijd lukt, is maar zeer de vraag. Ik spreek veel mensen die allergisch zijn voor kerst en zich daarom als dwarse pubers verzetten. Ze gaan mopperen over de keuze voor gourmetten in plaats van kalkoen, en afspreken bij tante Judith in plaats van erop uit te trekken met de gezamenlijke ouders. Al vlug is er onenigheid, die niet of te laat wordt uitgesproken. Zo zitten we eind december met samengeknepen billen aan tafel. Gezellig, roept iedereen. Tot de eerste ontploffing. We kunnen dan direct het vervolgdiner plannen, het familiediner om de aangerichte schade te herstellen.

Rituelen zijn heel waardevol voor degene die hier vrijwillig en met plezier aan deelneemt. Zodra ze als een verplichting worden ervaren, vormen ze de overtreffende trap van moeten. Je lijkt dan zelf geen keuze meer te hebben. Wil je echt niet op Eerste Kerstdag naar je schoonouders? Vertel ze dan dat je graag tijd met ze doorbrengt, maar niet tijdens de kerstdagen. Nodig ze uit voor een boswandeling of een museumbezoek met een uitgebreide lunch. Wat het ook is: zorg ervoor dat je met elkaar iets creëert wat beide partijen graag willen. Waar jij plezier aan beleeft, is niet meer of minder waardevol dan dat van een ander. Hierin zijn we gelijkwaardig!

Mijn partner en ik hebben ook een afwijkende keuze gemaakt. We wilden niet dagen op een rij naar ouders en schoonouders. We zijn dol op ze! We genieten echter graag van de rust met kerst. Daarom nodigen we onze ouders inmiddels al jarenlang uit voor een gezamenlijk diner. Dat scheelt anderhalve dag, waardoor wij tijd overhouden voor een wandeling en een diner voor twee. Ons voorstel zorgde eerst voor wat wrijving. Dit is heel normaal als een patroon wordt doorbroken. Iedereen was er echter al snel aan gewend. Sterker nog: de minste dreiging dat de afspraak niet door kan gaan, leidt tot zorgen, want de nieuwe formule is inmiddels een ritueel geworden.

Heb jij het lef om patronen te doorbreken? Het lef om tegen mensen te zeggen dat jij niet dezelfde smaak hebt als zij? Dat er momenten zijn dat je niet met ze wilt afspreken? Dat jij jezelf, je partner en/of je gezin soms belangrijker vindt dan hen? Realiseer je dat je hiermee anderen niet afwijst maar juist verantwoordelijkheid neemt voor hetgeen jij waardevol vindt. Nodig anderen actief uit om deze verantwoordelijkheid ook te nemen. Deze ruimte met elkaar creëren, lijkt me een goed begin voor echte vrede op aarde.

Radicaal kiezen voor je eigenbelang is niet tegenstrijdig met sociaal zijn. Maak er een boeiende bezigheid van om op basis van de verschillende aanwezige belangen nieuwe wegen in te slaan. Probeer het eens, bijvoorbeeld tijdens Kerstmis. Als het je lukt om zo’n diepgeworteld ritueel te doorbreken, lukt het je waarschijnlijk ook steeds gemakkelijker om andere patronen te doorbreken. Misschien lukt het je zelfs om een dag minder te werken, eindelijk dat eigen bedrijf te beginnen of wat vaker af te spreken met je vrienden. Laat minder moeten je gezonde goede voornemen voor 2018 zijn!

Rick van Asperen is spreker en trainer op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.