Egostrippen e-Card versturen

Verstuur gratis een
inspirerende eCard

De gesprekslijder

De Gesprekslijder

“Goedemorgen allemaal, welkom bij vergadering 68 deze maand. Ik wil graag voorstellen dat we de komende twee uur weer vooral verder gaan met roepen wat we zelf willen roepen, en hierbij niet of nauwelijks naar de ander luisteren. Het is hierin essentieel om de zorgvuldig opgestelde agenda te volgen om te voorkomen dat we moeilijke thema’s aansnijden die er écht toe doen. En onthoud allen dat aan het einde van de rit ik toch mijn eigen zin doordruk. Helder? Mooi! Agendapunt 1. Henk, hoe slecht gaat het met jouw KPI’s?”


Vergaderen. Het blijft een fascinerend fenomeen in polderend Nederland. We stoppen wat mensen in een hok, gooien er een strakke agenda bij, en als iedereen telkens wat water bij de wijn doet, is iedereen tevreden. Tenzij je van goede wijn houdt natuurlijk.


Je kent ze wel, die vergaderingen waarvan je achteraf afvraagt waarom je ook al weer was uitgenodigd, en waarom je toch met zo’n ongemakkelijk gevoel de ruimte verlaat. Veel gezegd, niets besproken, toch?! Zucht… wéér een uur kwijt!


Waarom wordt zo’n krachtig co-creatie middel toch veelal als een vals optreden ervaren?

Anno 2012 zijn er vijf vergadertypen die een effectieve, leuke meeting niet handig beïnvloeden:
1. De medley zanger
2. De wordfeuder
3. De ja-maar’er
4. De ik-ook’er
5. De parkeerder


De medley zanger
De medley zanger is die persoon die een uur lang heerlijk aan het zenden is. Zodra de dansvloer geopend is, pakt hij als rasartiest de microfoon en spuwt hij zijn al liederen gevraagd en ongevraagd op tafel. Zijn greatest hits zijn “ik vind”, “ik denk” en “ik zie”. De medley zanger geniet. De rest van de groep meestal niet. Maar die kunnen niets zeggen, want de microfoon is bezet.


De wordfeuder
De wordfeuder is de persoon die er eigenlijk niet wilt zijn. Hij kent het medley repertoire inmiddels wel, en vraagt zich alleen af wanneer iedereen eens hun klep houdt, zodat hij zich kan concentreren. Hij zit rechts achterin, half onderuitgezakt met zijn benen over elkaar en zijn hand met iPhone half onder de tafel. Zo af en toe gooit hij een woord zonder waarde op tafel, waardoor het hele gesprek even stil ligt. Er wordt wat heen en weer gefronst, waarna de medley alweer vervolgd is, voordat we het doorhebben.


De ja-maar’er
De ja-maar’er is ook een muziekliefhebber, maar dan wel uit zijn eigen jukebox. Hij heeft geleerd dat de woorden “nee” of “dat is onzin” tot de ongeschreven not-done regels horen, maar hij heeft verdorie ook wat noten op z’n zang die hij kwijt wil! Het probleem is: Ja, maar diskwalificeert álles wat de ander hiervoor gezegd heeft. Dat is lekker dan als jij net uit volle borst jouw medley hebt afgedraaid! Dus je herhaalt geïrriteerd nogmaals je medley, en de ja-maar’er blijft geïrriteerd bij elke adempauze tussendoor het concert verstoren.


De ik-ook’er
De ik-ook’er is de zogenaamde tweede stem, maar stiekem je microfoon afpakt. Zodra jij naar adem hapt om jouw medley te vervolgen, grijpt de ik-ook’er direct zijn ego en het podium en begint mee te zingen met zijn greatest hits “dat doe ik ook, want”, “dat heb ik ook, want” en “dat herken ik ook, want”. Wel verdraaid zeg! Sta je nét op het punt om aan het prachtige refrein te beginnen en iedereen écht omver te blazen, pakt die pipo je microfoon af!


De parkeerder
De parkeerder is de dirigent die het concert denkt te zien mislukken. Hij ziet of voelt de spanning in de orkestbak, en in plaats van van alle zangers een succesvolle band te maken, zet hij de CD stil. “Jongens, dat agendapunt parkeren we even. Daar komen we volgende week op terug.” Oef, die emotie is uit de lucht, voordat het geëscaleerd is… Alle onderliggende noten liggen nog op tafel, maar we gaan vrolijk verder met het volgende agendapunt. Ah, ik hoor dat onze zanger alweer begonnen is!

Gesprekslijders, we vergaderen als de Young Ones met Cliff Richard als gespreksleider! Veel geschreeuw, ergens melodie, ook best wel lol gehad, maar zeg eerlijk; écht lekker klinkt het niet, toch?!
De oplossing is eigenlijk vrij simpel.

Als je een vergadering plant, vraag jezelf dan af:
• Draagt het onderwerp van de vergadering direct bij aan de richting het doel van ons team?
Is het antwoord niet volmondig ja, hoef je ook niemand uit te nodigen. Heeft iedereen weer een uur over!

En als je dan toch in een vergadering zit, stel jezelf dan regelmatig de volgende vraag:
• Als ik straks mijn mond open ga doen, draag ik dan positief bij aan het proces of ben ik mijn eigen probleem aan het oplossen?

Effectief co-creatief vergaderen heeft niets te maken met veel zeggen; co-creatie valt of staat juist bij veel luisteren! Dus mocht je binnenkort weer eens mogen vergaderen, opper dan eens om met elkaar slechts drie letters na te streven: H J K !

Houd je klep!

Wat zal dat een heerlijke muziek opleveren, denk je ook niet?


Niels Zwakhals
Bron: http://zwakhals.wordpress.com/2012/01/07/de-gesprekslijder/