Egostrippen e-Card versturen

Verstuur gratis een
inspirerende eCard

Blog

Preview: De groeten met moeten

Preview: ‘De groeten met moeten’

Tot ik me in het fenomeen ‘moeten’ ging verdiepen, heb ik altijd gedacht dat ‘moeten’ te maken had met een gebrek aan keuzemogelijkheden: ik moet wel, ik heb geen (andere) keuze. Inmiddels ben ik door mijn ontdekkingsreis tot een heel andere conclusie gekomen. Moeten bestaat eigenlijk helemaal niet. Het is een grote illusie!

Lees meer...

De groeten met moeten

De groeten met moeten

Regelmatig hoor ik ondernemers klagen dat hun medewerkers meer verantwoordelijkheid zouden moeten nemen. ‘Hoe kan het toch dat ze dit niet gewoon doen?’, vragen ze zich hardop af. Dit komt onder andere omdat ‘moeten’ en ‘verantwoordelijkheid nemen’ op gespannen voet met elkaar staan. Daarom is mijn advies: doe moeten definitief de groeten!

We leven in een tijd waarin het belangrijk is snel te kunnen schakelen om te de ontwikkelingen om ons heen te kunnen blijven volgen. De tijd dat we jaren vooruit konden plannen, ligt inmiddels mijlenver achter ons. Dit betekent dat we binnen een organisatie de energie veel beter kunnen bundelen. Helaas gaat veel energie verloren omdat we als ondernemer onze wil aan anderen proberen op te leggen: we ‘moeten’ van alles. En medewerkers hebben dan vaak de neiging om in de gehoorzaamheidsstand te schieten, bijvoorbeeld om hun ’zekerheden’ niet te verliezen. Ze ‘doen wat de baas zegt’, en verwarren dat met het nemen van verantwoordelijkheid.

Lees meer...

Opzoek naar jezelf? Start hier!

Op zoek naar jezelf? Start hier!

Alle boeken over (het) leven, persoonlijk leiderschap, zingeving of authenticiteit kun je namelijk grofweg samenvatten tot twee woordjes. Twee woordjes waar we allemaal ons hele leven mee bezig zijn; Plezier en Pijn. We doen alles om zoveel mogelijk plezier te ervaren en zo min mogelijk pijn. Scherper; in essentie zijn we – in álles wat we doen – uiteindelijk op zoek naar wat ons nu gelukkig maakt.

We kiezen vanuit deze behoefte onze vrienden, woonplaats, kleren, baan, werkgever enzovoorts. We gaan voor een carrière, geld, macht, die chocola, die wereldreis of die grote auto. We kiezen een partner die ons gelukkig maakt. We haken aan bij die collega die je energie geeft, en blijven weg van hen die dat wegzuigen. En als we niet meer gelukkig zijn met onze job of relatie, gaan we op zoek naar wat anders. Op naar meer geluk!

Lees meer...

De gesprekslijder

De Gesprekslijder

“Goedemorgen allemaal, welkom bij vergadering 68 deze maand. Ik wil graag voorstellen dat we de komende twee uur weer vooral verder gaan met roepen wat we zelf willen roepen, en hierbij niet of nauwelijks naar de ander luisteren. Het is hierin essentieel om de zorgvuldig opgestelde agenda te volgen om te voorkomen dat we moeilijke thema’s aansnijden die er écht toe doen. En onthoud allen dat aan het einde van de rit ik toch mijn eigen zin doordruk. Helder? Mooi! Agendapunt 1. Henk, hoe slecht gaat het met jouw KPI’s?”


Vergaderen. Het blijft een fascinerend fenomeen in polderend Nederland. We stoppen wat mensen in een hok, gooien er een strakke agenda bij, en als iedereen telkens wat water bij de wijn doet, is iedereen tevreden. Tenzij je van goede wijn houdt natuurlijk.

Lees meer...

Merel en Mus

Parabel op basis van het verhaal van Narcissus die zo vol van zichzelf is dat hij niet genoeg van zijn eigen spiegelbeeld kan krijgen. Hij heeft het zó met zichzelf getroffen en is blij dat hij niet zoals de anderen is: mensen waar van alles aan mankeert en op aan te merken valt.

Lees meer...